March 29, 2023

Bij het kiezen van een geveerde voorvork voor je elektrische fiets moet je ervoor zorgen dat deze de aanbevolen lengte heeft die past bij het frame waarop hij staat. Als je een complete fiets aanschaft is de meegeleverde voorvork al een goede match. Een vork die te hoog is voor het frame, zal de rijeigenschappen van de fiets veranderen en de balhoofdbuis meer belasten dan waarvoor deze is ontworpen. Dit kan ertoe leiden dat het frame uiteindelijk barst door de toegevoegde hefboomwerking. Het verhoogt ook de standaard boven de hoogte van de fiets, waardoor de fiets te hoog kan worden om comfortabel op te zitten. Een te korte vork zal de voorkant laten zakken, wat de balhoofdhoek effectief vergroot en de manier waarop de fiets rijdt verandert.

Sommige vorken hebben een verstelbare veerweg, wat je kan helpen bij het instellen van de juiste hoogte voor het frame, maar ze zijn meestal duurder en niet echt nodig op een 5x ebike aanshahffen. Pak gewoon een vork op dezelfde hoogte als waarvoor het frame is ontworpen. Kijk op de website van de framefabrikant om te zien welke maat vork zij aanbevelen voor het specifieke frame dat je hebt.

Vorken kunnen een luchtveer of een spiraalveer hebben en beide werken prima. Een luchtgeveerde vork kan worden afgesteld met behulp van een schokpomp om de luchtdruk in de vork te veranderen. Bij een spiraalgeveerde vork kan het nodig zijn de interne spiraalveer te vervangen door een zwaardere om te passen bij het hogere gewicht van de voltooide fiets.

Vorken worden ook geleverd met rongen met verschillende diameters (het bovenste gedeelte van de vork dat in het onderste gedeelte schuift), variërend van ongeveer 32 mm tot meer dan 40 mm. Over het algemeen geldt: hoe groter de vorkpoten, hoe stijver de vork, wat zal helpen voorkomen dat de vork doorbuigt bij gebruik van de voorrem. Omdat de fiets behoorlijk zwaar zal zijn nadat alle componenten zijn geïnstalleerd, kun je het beste een zeer stijve vork nemen die een grote 8-inch remrotor aankan.

Er zijn verschillende soorten assen om het wiel op de vork te monteren. U wilt een steekas van 20 mm, die meestal op de grotere, zwaardere vorken wordt geleverd. De grotere as zal helpen om de stijfheid van de vork verder te vergroten en is zeker aan te raden voor een krachtige ebike. Sommige vorken hebben ook dubbele kronen, één onder de stuurbuis en één erboven. Dit maakt de vork ook stijver, maar ik geloof niet dat het nodig is, aangezien de nieuwere vorken met enkele kroon meer dan voldoende zijn voor ebike-gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *